Certificate no. 000358/ - Een film van Al Massad

       

2007. 52 minuten. Documentaire.


Het werk van een Nederlandse fotograaf stopte de bouw van een Russische kerninstallatie. Het laat zien dat krachtige beelden en gewone mensen samen de nucleaire uitbreiding kunnen beïnvloeden.

Tweevoudig winnaar van de World Press Photo Award, Robert Knoth, reisde door radioactief besmette regio's van de voormalige Sovjet-Unie. Geschokt door de beelden, maakte hij er een foto-tentoonstelling over. 'Fallout: the human cost of nuclear catastrophe' reist al jaren over de wereld, bezocht tachtig steden en werd verslagen door BBC en CCN. De tentoonstelling opent ogen en lijkt daarmee de houding van mensen tegenover de gevolgen van kernenergie te veranderen. Inwoners van het Russische Kazan zagen de foto's en kwamen in opstand tegen de bouwplannen voor een kerninstallatie in hun eigen regio. De bouw werd uiteindelijk stop gezet.

Knoth's tentoonstelling toont beelden van verlaten dorpen en het alledaagse leven in radioactieve ruïnes. Het toont Sergey, slechts negen jaar oud en aan zijn bed gekluisterd door hersenverlamming. Zijn moeder en oma moeten hem 24 uur per dag verplegen. Sergey is een van de miljoenen radioactief besmette mensen wiens afstammelingen, zoals onderzoek heeft uitgewezen, nog minstens 200 generaties ernstige gezondheidsproblemen zullen hebben.

Onlangs begon de Nederlandse fotograaf met een nieuw project. Hij bezoekt voormalige franse kolonies in Algerije waar de Fransen in de jaren zestig hun atoomwapens testten. Doel: Knoth wil een einde maken aan de jarenlange geheimzinnigheid omtrent de gezondheidsgevolgen in de betreffende gebieden en laten zien wat de verregaande gevolgen zijn van de huidige Westerse nucleaire ontwikkelingen.

Certificate no. 000358/ is een documentaire over de gruwelijke uitwerkingen van de nucleaire industrie en de beangstigende wereldwijde uitbreiding ervan. Maar het is ook een film over hoop, ontstaan uit de uitwerking van Knoth's foto's.


>> 'Fallout: the human cost of nuclear catastrophe' in de Oxo Tower Wharf